Dus zó onderhoud je een elektrische fiets!

De buren, je tante, je beste vriend en collega.. overal poppen elektrische fietsen op. Soms heb je het idee dat ze nog populairder zijn dan brood. Het kan al snel in de kosten oplopen als je er één aanschaft, dus je kunt er maar beter alles aan doen om hem goed te onderhouden.

Zoals alles wat je moet onderhouden, gaat het tijd kosten. Maar het is de tijd en moeite compleet waard. Je bespaart niet alleen geld in de toekomst, maar zorgt er ook voor dat je altijd professioneel en goed voor de dag komt. 

Je moet sowieso het onderhoud uitvoeren wat bij elke fiets komt kijken, denk aan: banden oppompen, controleren van de verlichting en smeren van de ketting. Daarnaast zijn er een paar extra tips weggelegd voor elektrische fietsen.

Accu leeg rijden

Het meest opvallende verschil tussen een normale fiets en een elektrische is natuurlijk de accu. Het is niet zo dat je helemaal niets kunt doen om de levensduur van de accu te verlengen, maar het is niet veel. Je kunt in ieder geval hetzelfde toepassen als bij je mobiele telefoon: haal hem van de lader als hij vol is. Daarnaast moet je de accu zo ver mogelijk leeg rijden, zodat hij niet te frequent aan de lader ligt. Let op: rijdt hem niet helemaal leeg, om hem daarna weg te leggen. Leg hem meteen weer op de lader, omdat een accu die lange tijd leeg is ook niet goed is. 

Doorsta de kou

Lange tijd stil staan is niet goed voor een elektrische fiets. Zorg ervoor dat je hem op frequente basis blijft gebruiken. Het is misschien niet altijd ideaal, maar wel broodnodig om een lange levensduur veilig te stellen. 

Langs de specialist

Je kunt het beste elk jaar even langs een fietsenmaker in de buurt. Laat de versnellingen en banden even controleren. Het kost vrijwel niets, maar kan grote invloed hebben. Naast dat controleert een goede fietsenmaker ook de technologie die bij een elektrische fiets komt kijken. Twijfel je welke fietsenmaker de juiste is? Start een chat en wij adviseren je graag.

Heb jij nog tips voor het onderhouden van je fiets? Laat ze hieronder achter.

Tips en tricks

Comment plaatsen

Alle comments moeten eerst goedgekeurd worden